Saturday, June 21, 2008

abang romlee ( 18sx)

(sila sediakan baldi masing masing bagi persedian awal, ini dikhuatiri jika ada yg ingin muntahkan isi perut setelah selesai membaca isi kandungan entry kali ini)

dari pagi sampai laa sekarang nih. hujan tak henti henti, lebat lak tu. plan nk gi picnic tergendala sama skali. takpela.. manusia hanya merancang. dek kerana cuaca sgt la tidak sesuai untuk berkelah, maka tun memilih untuk bergolek golek di atas katil sambil berasmara dgn laptop. sgt la romantisss.

andaikata tun kini berada di zaman p-ramlee. tanpa laptop, tanpa internet dan tanpa henpon. boleh bayang tak apa tun sedang lakukan skrg nih di zaman itu ? mungkin tun sedang menulis surat chenta kepada abang romlee atau mungkin tun sedang merebus ubi kayu untuk juadah petang. dan mungkin lebih extreme, tun sedang mencari kutu mak di tepi tangga sambil bergussip mengenal hal ehwal orang kampung. enak kah kehidupan sebegitu??? sape kata tak best? best gak apa.. manusia zaman tu tak tensen bila paklah naikkan harga minyak dan letrik. harga beras naik pun tak menjadi masalah berat pada tun, ubi kayu cicah gula.. sedap tu nyah!

bab bercinta pula bagaimana? isk isk.. bab ni la paling menarik. setiap malam mencipta puisi buat abg romlee, merenung bulan bintang sambil menyanyi. eh tun saper abg romlee tu? abang romlee disini memegang watak sebagai hero kampung yg sering bergaduh ngn sarip dol bagi menjaga keamanan kampung dusun. dan pastinya heroin dalam kampung tu ialah tun. anak dara yg menjadi kegilaan beberapa anak teruna, duda dan beberapa laki orang di negeri itu. namun di hati tun hanya ada abg romlee. tapi abg romlee ni macho je lebih.. bila ajak kawen beliau bagi seribu alasan. antaranya takut komitmen la, takder duit la, tak cukup umur la, tunggu nenek nya balik dari haji la dan macam macam alasan lain. semakin hari tun semakin tensen.

sehinggalah pada suatu malam hari, sedang tun menyanyi di tepi jendela. tiba tiba kedengaran 3 orang anak muda yg agak kacak memberi salam. oleh kerana tun memegang watak anak dara paling "hot" di zaman itu, pastinya akan berpurak purak malu sambil menyorok muka di balik langsir.

anak muda 1: maafkan hamba wahai cik adik manis, boleh hamba tumpang bertanya?
tun teja : straight to the point aja laah wahai anak muda. i dont mind.
anak muda 2: kami bertiga dari istana, ada love letter dari raja kami khas buat cik adik.
tun teja : ohhh.. benarkah? (tun pun mencapai warkah itu dgn rakus nya)

setelah di baca sehingga habis, berbunga bunga laa hati tun teja. rupanya itu surat nikah dari tok kadi. bak kata bapak tun, rezeki jangan di tolak musuh jgn di cari.** sesape taknak kawen ngn anak raja bolehla berjumpa dgn tun untuk sesi kaunseling selama sejam**.

pada saat itu, bayangan abg romlee mula menghilang. kalau dahulu, dahinya yg jendol menjadi pujaan tun, kini tidak lagi. tun mula membayangkan emas permata milik raja di dalam peti yg bakal menjadi milik tun. tanpa memikirkan panjang tun pun berkata " yes , i do".

dan di pendek kan cerita, berbahagialaa tun dgn raja yg berharta itu di istana mcm kisah fairy tale. abang romlee pun frust menonggeng sbb tak dpt kawen ngn tun dan membawa diri ke siam untuk mencari anak dara. ini kerna kos kahwen di sana agak murah . -the end-

** sejak kekeringan kontang akibat aktiviti shopping yg berlebihan, terasa mcm nak kawen ngn anak raja je. kering uwang lebih merbahaya dari batuk kering. oleh itu, pesanan dari tun buat anak anak dara sekalian, berjimat cermatla sebelum terlambat. jgn turutkan nafsu nanti lesu.**

-peace-



26 comments:

Zaini said...

haha.shopping spree after effect ke nih?heh.

Honeylemon said...

hik3x.....tun.. tlg carikn putera raja kat situ utk ai yer..... hehehe...

tun teja said...

zaini- ha ah.. hahahhaha. apsal takleh masuk blog adik yek?

honey- nak share pun leh honey. tapi tunggu tun dpt satu dulu.

ryann said...

saudari tun teja, saya ingin menawarkan sesuatu. sudikah saudari menulis skrip drama bertemakan apa sahaja kerana aura kreativiti saudari amat luar biasa.

tun teja said...

isk kak yan nih
nk suh tun menulis skrip. hukhukhuk.

eh kakyan .. keje malam lak ke?

Zaini said...

adek?double ouch.should hv not entred my birth year.sy mane de blog kak.

tun teja said...

zaini- lor blog takde tapi profile nya ada. kompius kaktun

cik tun teja said...

adeh deh dehhh...jap jap..nak sapu minyak gamat pat usus..

keraih perut aih aku baca entry anak dara ni taww..jenoh gelak golek2..hihiii..

pepon..kome mmg terer arr tun oiii..imaginasi ko gayat abishhh..ahak :P peace!

tun teja said...

kak teja- isk kak gelak sampai keras perut. merbahaya tu. tun tidak bertanggung jawab di atas sebarang kejadian yg menimpa.

tun tgh sawan nih kak.
pinjam singgit leh?

Kasih said...

hai dik tun. akak slalu gak baca n3 dik tun. dan akak suka n3 terbaru adik. kreatif!dik tun ni ada bakat trpendam la. kalau tulis buku citer ni mesti dah kaya.

apapun selamat pulang ke m'sia. mesti ramai yang nantikan anak dara hot ni kan ;D

Honeylemon said...

hahaha... demi tun... ai rela ber"share".....

seminggu ada 7 ari.... ai 3 ari..., tun 4 ari yer..

masa giliran tun.. ai bleh la shopping 4 ari tnpa henti... ahakkkssssss....

tun teja said...

kak kasih, yeke kalau menulis dh leh jd kaya?? huwaaa. nk duit...
huhuhu.. di saat kering kontang nih tun lebih suka dok di dlm bilik sambil merapu je kak.

tun teja said...

honey- amboi amboi... sudah ada kira kira ya. ini tidak boleh. tidak adil. hahah. tunggu tun cari anak raja dulu. baru kite leh share. honey taknak ke abg romlee?

~~LaLA coMeL~~ said...

hamboi kak tun berangan sakan yep..
nak kawen ank raja yek..
ayoyo..
raja kapur ada lah..
ekekeke..

Wiween @ Awin said...

uih...epilog chenta abg romlee nampak..da kronik ni..eheheh..sabo aje la.:p

tun teja said...

lala- raja kapoor.. takmo laaa.

ween- huhuhu tun tgh bersabar nih

Messy said...

akak,
doakan aku. dapat anak raja.
aku frust bile paklah kawen si jin,
peh tu nazrin kawen zara.
tapi aku redha je,
mungken jodoh aku ngan anak raja len ataw org kaya len.
same2 la kite bersabar ya kak.
wekkkkkkkkk
berangan tak sudah!

abeming said...

wah wah wah...dah shopping sakan kering kontang mula berangan nak kawen anak raja ye...hehehe

cemut said...

atoi.ape punya lawak la kakak ni.hahaha..klako je.pe kata kakak wat novel..kompem cemut beli haha.tp cite tu mmg kena ngan mesej yg kakak nk sampaikn.hahaha bebelanja la dengan bijakk pasni yerr

tun teja said...

messy- akak takleh nk tulun la dik. tp berangan leh laa. meh kita berangan berskandal ngn anak raja. huhuhuhu. ko taknak paklah ke ika?

abeming- huhuhukkk.. itu je la yg mampu tun lakukan

cemut- wow.. tersampai gak mesej kaktun. baguss. cemut org pertama yg dpt mesej dr kaktun. calittt sket

mOhD^.^rAz said...

raja kapoor ker kak tun??
nie mesti kes terlebih berangan neh..
kawen2 la kak tun..
hehehe..
ujung tahun nie kan??

tun teja said...

dik raz- serkap jarang anda tidak mengena. huhu.. kaktun mmg suka berangan. x pakai modal.

Tok Bond said...

Kawen ngan anak raja??? Baik kawen ngan anak jin...boleh mintak...."saya nak POWER..."...peh tu jin pun cakap....."SUPER POWERRRR!!!!!". cuba Tun cakap...."saya nak duit.....apa jin buat.....???

en_me said...

kalau ujan, astro tak dapat ditonton juger..

Nashrex said...

sori. aku da termuntah..

Nashrex said...

sori. aku da termuntah..