Wednesday, June 27, 2007

anak dara macho...dot dot dot..



saja tgk pic folder, jumpa folder frankfurt german. nk cite laa..my experience last 4months.

aku gi travel frankfurt alone, dgn macho nyer.

10hb mac 2007, flight ke frankfurt from dublin. 6.45am. arrived kat frankfurt about 10am. ermm..my next flight, to klia at 12pm.

semangat gile nk tour frankfurt, dgn macho nye..aku pun mulakan langkah. 1st thing aku buat, aku cari map frankfurt dulu. pening gak la..coz no english at all. arghh..namun..aku tak give up. malah aku rasa takbur riak serta rasa terer gile..terrorist pun kagum ngn aku. yalaa anak dara, jalan sensorang kt tempat asing.
smpai kat train station, aku terbangang sensorg kat situ, no english lagi..yg ada bahasa diorg je. rasa nk sepak je semua signboard kat situ. tp aku terus bersabar. adeii..aku tanya org kat area situ..diorg reply in spanish or deutsch. rasa macam dlm zoo, macam itik ckp ngn ayam...arghh tertekan sekali lagi. sejam..aku menunggu kat situ. masa menunggu tu jumpa 2 minah US, poyo gile..ckp nk gi city centre sbb nk shopping. aku pedulik haper..korg nk shopping, duit korg. aku ni tgh tensen sbb x tahu nk naik train apa. tp aku senyum je la..layan je la. dieorg pun nk gi main city gak. x lama pastu, mcm cite hindustan, di saat aku nk balik ke airport je, muncul satu hero cakap ngn aku.

next train leh gi main city, stop kat hanau station. About 15mins, sampai kat hanau st..usus kecil aku dh bg signal "sila cari toilet". aku pun mencari lagi..dan..sekali lagi aku tensen. dok tanya org lagi. ade jawab kiri, kanan and yg reply dlm deutsch pun ade.

...tp satu pun x membantu. usus kecilku terus menyanyikan lagu melly goeslow lak "tak tahan lagi" berulang2 kali dlm sejam gakla. at last jumpa gak signboard WC.

erm.pastu gi jalan..belasah je. ikut langkah kaki..huhu..adult shop kiri kanan. and surprising, byk betul org islam. makanan halal pun byk. aku pegi tourism information, nk amik short tour dgn bas. dia ckp, dtg balik after 2 hours. on da way nk gi mkn, ada org ckp spanish ngn aku..tp wat muka seposen trus blah. perasan gak la. salma hayek ke aku nih, takpun penelope cruz ke..takpun iras2 ziana zain ke (j.lo msia). tgh syok perasan tu mata ku terpandang satu minah nih..mcm kenal, tp sape yerk. hah!! ifa raziah. aku pun dgn sopan lagi ayu senyum ckp ngn die n ckp "melayu ke? tumpang tanya, nk gi museum kena naik train apa?".

dia reply in spanish..huhuh..muka sebijik ifa raziah..tibe2 perasaan syok sendiri tadi ilang. ifa raziah??? spanish??..erkkk!!

after makan, aku pusing2 sket. pastu amik bus tour. ramai gak yg ada..around 30 org kot. dan aku the only asian. yg len aku rasa european. melawat 3 museum and 2 church. honestly..tak la fun sgt. busan je. best lagi malaysia. according to tourist guide, 50% org yg tinggal di frankfurt..pendatang asing. frankfurt tempat org kaya2 and tempat org cr rezki. penat gile jalan.

aku balik ke airport dlm pukul 5pm. aku terus gi mas kaunter...nk amik tiket. tp mcm smthg wrong je. kaunter tutup. pelikk.. aku checked departure board, takde ke klia. waaaaaaa..kenapa xde nih?. aku gi kaunter sebelah..emirates. tanya org kat situ..mas kaunter buka kul bape.

dia ckp dh tutup..coz,..last flight kul 12 tghari tadi. giler nye sedih..aku terlepas flight. aku tunjuk mas confirmation letter ckp 12pm. then mamat tu reply "must be smthing wrong with it" dia pun ckp..12pm tu mlm. gabra nk mati. alahai..sian parents aku..diorg dh bertolak dr perak nk amik aku the next day. waaaaaaaaa...sepanjang aku hidup, aku ingat 12pm tu 12tgh malam. rupanya..12tgahri....menangis aku kat depan mamat tu. sedih nyeeeee...nk balik kampung. waaaaaaaaaa..

aku tak puas ati, terus call mas office kat msia. tp syilling jatuh macam minum coke. laju giler. then aku sms adik, ckp..aku sampai lusa. dieorg pun terkejut. pastu aku minta bantuan fariaz, die tlg call MAS and MAS ckpleh amik flight esok, 12tghari. alhamdulillah. tp aku rs...mencabar giler. seharian x mandi. tdo atas kerusi yg tidak selesa dan lapar gak la. aku rasa total hour tak mandi..adalaa dlm 50hrs akibat tersadai kat airport. morale of da story, anak dara jgn berlagak macho sgt..kan susah tanggung sendiri. huhu.rekod tu. dlm flight..aku tdo je. bgn bila org kasi makan je pastu layan movie...pastu tdo.


sampai di klia....ya ALLAH..syukur sgt. selamat gak akhirnya. rs nk cium je lantai klia. hepi sgt2. lagi hepi bila tgk muka mak dan ayah.


apa pun..proud of myself..if korang rasa tak adventure ke apa ke..aku pedulik haper..yg penting. aku leh survive gak sensorg.

huhu..takbur nye aku..adeii insaf...insyaALLAH..next month aku nk gi france, but this time aku nk pegi berdua dgn bestfriend aku. belagak macho..skali je seumur idup cukuplaa.. huhuhu.

6 comments:

kiPas liPas said...

apa le kamu nih 12 am baru le tgh malam...huhuhuhu

by kekiyok

Taugeh said...

Sahhh ... confirm!!!! Virus mawi tuh dah meresap kat paler hotak & jiwa ko ... huhuhh...

anyway.. Ko memang ganazzz, still alive.

Zakaria said...

Hhahahha...great story dude!!boleh wat filem THE TERMINAL II (malay girl version)...hahhaha

zoul said...

ikan buntal...jarang orang nak makan...kalau tersangkut di mata kail selalunye di lepaskan kembali...

zoul said...

ikan buntal biasanya orang tak makan...kalat tersangkul di mata kail pun dilepaskan kembali...

Kakak Tiri said...

Wahahahahahha... Ifa Raziah cakap Spanish!!