Wednesday, January 9, 2008

kenangan terindah

erm.. rini dah beberapa ari dah tun ngn roomate tido dlm kelaparan. kiteorg telah bertekad taknak mkn malam. pastu.. dekat dapur.. dlm peti ais. memang xde makanan pun. yg ada telur ngn beras je. kiteorg kali ini memang berusaha keras nk menurunkan berat badan. hahah.. so everytime rasa lapar di tahap maksima, kawan tun ni ckp.. "i'm starving" pastu dia masuk selimut dan terus pejam mata. hahah.. dia ckp tdo je leh wat dia lupa bab mkn. esok pagi, dia bgn awal gile.. dlm kul 6am. sbb nk bekpes. haha. lapar sgt la tu.

sejuk gile dublin.. skrg ni nak mandi mmg malas betul.. walaupun selama ni pun tun mmg malas mandi. tapi perasaan malas mandi semakin menjadi jadi dimusim winter. so mandi sehari skali je. bila mengenangkan sikap tun yg malas mandi, tak reti masak dan pendek kata malas serba serbi. tetibe teringat kat ayah. setiap kali cuti, bila kat umah.. tun mmg mandi lambat. bgn pun lambat. pas subuh.. tido sampai kul 12.. pastu bgn terus mkn.. pastu tgk tv. tempat tido pun malas nk kemas. bila ayah balik keje.. dia dh taktahu camana nk wat dah. Anak dara dia memang pemalas serba serbi. Kalau dulu dia slalu tanya soalan cepu emas. "along dah mandi ??". Tp lelama dia pun naik boring dah. Maka ayah pun redha je laa.. ngn anak dara dia nih.

hingga la. ada satu hari tu.. mungkin ayah dah tak tahan sgt ngn tun.. sbb masa tu cuti sem, setiap hari tun wat perangai malas.. xde sedikit pun perubahan. dia bebel pun.. tun wat x dgr je.
sampai dia tanya..

ayah : along ni , sampai bila nk jadi mcm nih, bgn lambat.. mandi pun malas. masak takyah cite la. kalau kat rumah mak mertua buat perangai camnih.. ayah taktahu la. mana ayah nk letak muka. malu ayah!

tun: alaaa.. rilex la ayah.. dah nk kawen nanti, org belajar la masak. ni lambat lagi. enjoy la dulu.

ayah: itu kalau org nak.. tp kalau org tahu perangai mcm nih, sape yg nak?

tun: alaaaah ayah nih.. ada la. mesti ada nye.. jgn la ayah risau.

ayah : ayah ada idea! apakata ayah wat offer. sape nk kawen dgn anak saya nih. saya bagi dia 8ribu. amikla dia nih. jaga la anak dara saya nih. malas dh saya jaga dia.. dia tahu mkn je.

**pastu ayah gelak gelak.. pastu dia blah je. mungkin dia rasa puas ati kot sbb dpt kenakan tun**

tun wat bodo je ngn ayah. mcm x dgr je. tapi masa tu memang rasa tak puas hati. ada ke patut dia nk kasi 8ribu kat sape yg nk kawen ngn tun. patutnya.. pempuan la dpt duit hantaran, cesss. nampak sgt dia malas dh nk jaga tun time tu. sampai sanggup wat tawaran mcm tu skali. isk isk.. tun mkn xdela byk sgt.. byk sket je. tapi takkan la ayah sanggup nk wat camtu skali.
walaupun tun mls mandi.. tapi tun wangi je.. tak caya ker?? .. betul laa.. tun wangi laa.

10 comments:

---> kelat said...

huhuhu... bestnye ade ayahhh... ayah kelat garang giler...

nanti bole ilang punye penyakit tun tuh... ngeh ngeh ngehhhh...

tun teja said...

hehe.. tun pun harap leh ilang gak. kalau tak leh sengsara bakal laki tun. wahahahha

pedum said...

bakal laki tun kena redha je!!!!!

:p

tun teja said...

huhuhu... ye begitu la nampaknya encik pedum.

blitz5755 said...

pakcik saya nak anak pakcik!!! x bagi 8 ribu pun xpe!!

cikscarlet said...

sy pun macam tun jugak masa study, malas nak masak, bangun lambat, mandi lambat..tapi bila dah semakin dewasa( bukan tua)ahahaha...semua tu berubah. Terutama kalau duduk rumah sendiri, atau rumah sewa yang terpaksa kita bergantung pada diri kita sendiri. MODE mengemas menghias rumah..datang sendiri. Kene rajin dalam keterpaksaan...akhirnya dah jadi kebiasaan..........(tapi bangun lewat tu amsih diamalkna) ehehe

tun teja said...

huhu.. tp tun kt umah sewa pun tun still pemalas gak especially bab mandi. huhuh.. taktahu bile nk berubah

alFaisal said...

wah 8000...offer tu masih terbuka ke? hahaha

tun teja said...

huwaaaa... hopefully ayah dh tutup offer tu..waduhh.

Kakak Tiri said...

Hehehehe. Ayah Sofea pun kan Tun, masa balik dari sana, pun M besar nak mandi manda. Siap jangkit kat Kak Yang lagi. Dah la masa tu Sofea tengah nyuruk lam prot Kak Yang. Kakak risau, menjangkit kat Sofea pulak. Aduiii.

Eh, okaylah, ni dah nak maghrib, Kakak tak mandi pagi lagi. Babai...