Tuesday, November 25, 2008

dulu lain sekarang lain..

"anak sungai kan lagi berubah inikan pula hati orang. penah dgr tak?" dulu ingat pepatah nih tak boleh dipakai sgt. rupanya mmg sahih 100%. jika anak sungai boleh berubah disebabkan air. hati orang berubah sbb apa yek?. saper pandai sila jawab!!!. Tun pun kompius.. apsal hati leh berubah ubah.. ececece.. ko ni berpura-pura tak mengerti pulak. ko pun mcm tu gak.. dulu bila sukakan sesuatu ko syg mcm nk giler ..tp bila ada silap sket je.. ko membenci dari dunia sampai ke akhirat. bercerita bab hati nih, mcm biasa la.. blog ni tempat tun meluahkan perasaan je. bila hepi sgt.. tak terasa nk menulis pun. cuma hari ini, hati tun mcm terusik sket. sensitip ke tun? alahai.. darah tgh manis nih pun masih nk majuk majuk ke tun???. takla! tun tak merajuk cuma nak mengadu je kat pempuan pempuan diluar sana supaya tak tunjuk syg pada tunang korang secara extravaganza. tak payah nk tunjuk tunjuk sgt.. sbb kaum jantan nih. bila makin disayangi..makin tinggi ego diorg. cesss.. ptuih.. gi mampus ngn ego diorang. dah lumrah alam, sebaik baik jantan dlm dunia nih tetap ada ego diorang.

ni mesti nak tau.. apa kes tun pada hari ini. Alkisah nya panjang sekali.. tp apabila di short-cut. ceritanya begini.

ini kisah zaman dahulu kala masa bergelar awek kepada seorang balak.
zaman tgh hot bercinta, nak itu nak ini.. smua boleh. Tun rasa kalau tun nk bulan dilangit pun, si tunang ni sanggup bagi. kalau dulu tun ckp lapar je, laju je beliau dtg nk penuhkan perut tun. dahulu kala, bila tun ckp tun rindu dia.. tak sampai sejam beliau dah ada depan pintu pagar. Dahulu kala kalau tun majuk.. beliau pujuk berkali kali sampaila tun tersenyum. dahulu kala, dalam sehari tun dapat sebanyak 10sms dari si tunang . dahulu kala, tun rasa tun la paling cantik dalam dunia nih. sbb beliau layan tun mcm puteri gunung berapi.. eh silap, gunung ledang. dulu, tun rasa.. kalau kawen dgn beliau pasti tun bahgia mcm kisah dongeng pari pari. dulu tun rasa.. tun tak sabar nk kawen dgn si tunang.. skrg??????

**sekarang bila dah jadi tunang kepada beliau.**

sekarang ni bila tun cakap lapar, si tunang suruh makan roti . bila tun ckp rindu, beliau reply "i miss u too". tu jerr!!. sekarang ni, bila tun merajuk.. tunang tun diam seribu bahasa seolah olah tak paham tun ni tgh majuk. beliau wat selamber je..padahal kita dah wat tarik muka 14inci. tapi beliau still wat bodo je. sedih tauu.. (nota: buat kaum lelaki di luar sana, sila pujuk tunang/isteri anda setiap kali mereka merajuk. PAHAMMM!!!!). kalau dulu tun dpt 10 tapi skrg ni tun dpt 2 sms je dlm sehari. skrg ni tun rasa tun lah makhluk paling huduh di muka bumi ini..sbb tunang tun tak layan tun sgt. almaklumlaa.. berat tun dah bertambah. beliau pun dah tak pandang dah. OKKK!! beliau nk yg kurusss yerk... ok okkk.. tun dlm proses men-dietkan diri nih. dah dpt berat badan asal.. siap laa encik tunang!!!. nak cari len ke tun?.. isk takdela. tun masih sygkan beliau tapi skrg ni macam takut lak nk kawenn.. cuba korang bygkan.. masa bertunang pun dh nampak perubahan beliau, macam mana pulak kalau dh kawen.. adeiii.. dilema sungguh la. tapi tun taknak gak bergelar anak dara tua. inilaa dilema yg sering dihadapi oleh kaum wanita. hakhakhak..

apsal tun nih tetiba je emosional sgt nih? hormon tak stabil ke tun? iskkk.. ni bukan masalah hormon atau terlebih kacip fatimah. ..alkisah nya begini.

tun dah seminggu tak jumpa beliau. sbb parents tun kat sini.. so masing masing bz. Sepanjang tak berjumpa, beliau msg rindu la. semalam tun drive sensorang dari kg balik sini, beliau ckp nk jumpa. Tun ckpla tak sempat sbb tun nk gi opis terus. Malam nya pula.. beliau suruh tun pegi ke tempat beliau nanti leh gi mkn mkn area umah dia. Tun ckp tun x larat sbb tun penat. memang penat pun.. sbb tun bgn awal2 pastu drive dari kg lak tu.

hari ini.. tun cadang nk berpuasa ganti pada esok hari. so tun ajak la si tunang menemani tun bersahur lagipun mcm rindu sgt kat dia. tetapi beliau ckp "u beli la roti ke, atau pun u dtg la sini." wow.. beliau lupa ke tun sgt takut kan kegelapan?. Untuk pegi ke tempat dia tun kena meredah banggunan terbengkalai yg agak menyeramkan dan kawasan hutan yg dipenuhi dgn beruk. Pasti korang ingat tun menokok tambah jalan cerita. tidakk.. cite ni benar belaka. area rumah tun byk gila flat terbiar. pastu area umah dia lak ada hutan yg didiami sekumpulan beruk. so pikir la sendiri!!. sebagai seorang tunang, wajarkah anda biarkan awek/tunang/isteri anda memandu dalam kegelapan?. walaupun tun sudah gemok..namun tun masih anak dara!!!!. kalau beruk yg serang mungkin tidak terjejas..tp kalau beruk bertopengkan manusia pasti dot dot dot.. tutttttttttttttttttttttt. bak kata orang tua tua, menyesal dahulu berpendapatan, menyesal kemudian tiada gunanya. lu pikir la sendiri!

dipendekkan cerita. tun nk menyatakan bahawa hati orang berubah ubah. sekarang ni, if tun rindukan beliau... tun pulak yg kena memandu ke tempat beliau. wow!!!.. ini baru bertunang..if dah kawen ti mcm mana pula kan?. kepada kaum perempuan.. korang takut tak nk kawen? takut tak kalau dpt laki cengginih? takut kan kan kan.. tp korang takut tak jadi anak dara tua? takut ke tak? takut jugak kan.. abistu.. apa yg ingin tun teja sampai kan disini? entahhhh.. tun pun tak tau nk komen apa.. ini sekadar luahan jiwa yg sedang bergelora.

tarikh kawen dah dekat tapi tun tak prepare apa apa pun.. mcm takde perasaan pun!! leh pospon ke???

p/s: congratulation buat adik tun tersayang sbb dia pregnant lagi. adikk.. kasi along satu anak awak leh????.

20 comments:

eimma"s said...

sabo yer tun..bese la..ima dlu pom rasa camtu..tp maybe perasaan kita je kot..tahniah tuk adik tun..ima jer xde ape2 lg ni

nadzunix said...

salams Tun ...

murning :) ...
idea yg sangat best ...
leh jer meluangkan masa utk melepak2 di KFC :) ... fav gak tuh

hmm ...
paham sangat ape tun rasa ... sebab nadz pun penah lalui zaman tuh n merasa ape yg tun rasa ...

maybe just perasaan kita ...

tapi tulah nadz penah tanya member2 laki ..dan jawapan diaorg mmg hampeh ... diaorg ckp .. maybe disebabkan dah dapat 'tekel' n dah tunang pulak tuh ... so 'diaorg' nie rasa xyah susah payah mcm dulu .. sms berkali2 ... nak dok berjumpa aje ... dah tau akan jd isteri .. so watpe nak susah payah 'tekel' lg :)

tapi bg perempuan .. kita nak benda yg sama dr awal kenal sampai dah jd isteri dan kalo boleh sampai akhir hayat ... hmm tp nak wat mcm mana ... spesis depa ni ... x 100% romantik ...

eheh.. jgn marah ye kaum2 lelaki ..

anyway ... congrat kat adik tun ...
dah nak 2 kan ... best sgt2 :)

:: Cikgu Wiween :: said...

ehem ehem ehem. betol punye majuk kwn baikku ini! agagga tun, hape lagik. mai laa dtg PD. jgn ajak incik tunang!! gegege acah jekkk.. :p

incik tunang, silala pujuk tun teja kesayangan tuan hamba tu. kang dia majuk tarik muke lebey dr 14 baru tau. hehehehe :p

tun, windu gilerrrrrrr daku padamu! uhuk

tun teja said...

eimma- tun sedang bersabar nih. huwaaaaaaaaaaaa.

nadzunix- heheh nk mkn kfc tp diet. adeiii tp nak kfc gakkk. yeke kawan laki ckp cemtu. bistu.. dh kawen ti camana???. takkan kita nk jadi insan terbiaarrr. taknaklaaaaaa.

ween- daku merindui mu jua. weekend ni jom tgk antoo fighter. jom jom. mehla jumpa tun teja yg gemok ini.

tunang tun pujuk dahhh. tapi biasalaaa.. pasni beliau akan buat lagi. mencikkkkkkkk

Anonymous said...

ada benda boleh di cerita 'open'. ada benda sepatutnya setel 'internal' je. maaf sekadar mengingatkan...

Honeylemon said...

hi tunnnnn... windu la kat u..
sedey gak baca nih... tp xpe anggap jer sume tu cubaan utk menguji kesetiaan tun... ceeewaaahhh....
jom g lari-lari tepi laut... :)

iKa said...

Anonymous Anonymous said...

ada benda boleh di cerita 'open'. ada benda sepatutnya setel 'internal' je. maaf sekadar mengingatkan...



poyo gilak komen nie kak. nama pon blog ko kak.

sw337un7ej4 said...

hermm..adat la tu dik..tp as long as ur hubby tu nanti tak larik dr t/jawab..tu dah kirak ok..kalo nak soh depa maintain cam dulu mmg ler susah..tp kakak yakin dia akan tetap sayang adik macam dulu jugak..cuma dah tk berapa nk tunjuk sangat..jgn sosah ati taw..be eppi slalu..hugsss!!

zulazri said...

dah gemok camtu la jadinya

tun teja said...

anonymous- terima kasihla sbb prihatin nk bg nasihat. tp tak baca kot.. tun dh kata ni tempat tun release tensen. sukati tun laaa

honey- i ingat laaaa. heheh. kesetiaan ku mmg teruji abis dh nih. hahahha

ika- ha ah laa dik. mcm poyoss je kan .

sweet tun teja- hehe ye ke kak? dia syg lagi yek.. heheeh. tun pun syg dia gak.

zulazri- yelaaa.. nk diet balik la nih. nk merebut hati si tunang ni

ryann said...

ala la la la merajuk...kahwin cepat dik

tun teja said...

kakyan- tun dh tak majuk dah.. heheh.. smlm beliau pujuk siap kasi bunga.

CHIKA said...

alahai.
terpikir-pikir chika pas abes baca entry ni

tomjel said...

uiks... panas.. cam mamie slurp berapi.. ekekekeke... dugaan semasa bertunang sensitif tinggi..

13may said...

errr...tak terkomen saya :D

slumbeRAJA said...

owh dh nak dekat kawin ke. congrats yerks.

::dazzLaila:: said...

semakin hampir kite ke alam umah tgga pelbagai lah dugaan timbul..
sbb tu org tua2 ckp jgn btunang lama2..
tp lelaki mmg camtu.. die dah tau yg die dh pt kite.. die pon mule abaikan..(tp bkn sume)

Misznuur said...

ehem.....
alahai...cian la kak Tun...
anyway...pompuan ni kne ada tempat meluahkan perasaan..kire kalau luah kat blog ni ok la gak...lagi pun bkn nye cite pe sgt pen..nama pun luah kan perasaan...

Kak Tun...kite tau ape mcm perasaan kak Tun.. dun Wori la...
slow2 la pandu kereta...eh..dh salah...slow2 la try ckp dgn die...maybe die pun halangan n dugaan yg gigantic sampe xdpt memenuhi kehendak batin kak Tun....
luv u...

xillix axillixa said...

Anonymous said...

ada benda boleh di cerita 'open'. ada benda sepatutnya setel 'internal' je. maaf sekadar mengingatkan...

November 26, 2008 7:35 AM
____________________________

yo!!!
nama anak dara ni tun teja. blog ini tempat dia release tensen. kepada pengunjung setia tun ucapkan ribuan terima kasih. kepada yg menyampah ngn cerita cerita kat sini.. tun nak cakap tun pedulik haper... (what others see in me isnt as important as what i see in myself) *wink* ( lessycat@gmail.com )

so tak faham ke...

i tak rasa tun open... this is a reality... tp musykil saya... kalau nka dikira open... lingkup ler industri seni lakon kat mesia ih... mereka lagi open... tp itu kan rencah resam rentak hidup...

kongsi le utk jadikan panduan...

...

xillix axillixa said...

hubby akak pun bg reason yg sama.... macam nadzunix komen...

"tapi tulah nadz penah tanya member2 laki ..dan jawapan diaorg mmg hampeh ... diaorg ckp .. maybe disebabkan dah dapat 'tekel' n dah tunang pulak tuh ... so 'diaorg' nie rasa xyah susah payah mcm dulu .. sms berkali2 ... nak dok berjumpa aje ... dah tau akan jd isteri .. so watpe nak susah payah 'tekel' lg :)"

dah dapat kan... tak yah ym lagi... tak yah sms lagi... balik keje kan ngadap lepas kawen...